P. Paška nebude disciplinárne stíhaný

27.06.2012 Bratislava

Bratislava 27. júna (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) nebude disciplinárne stíhaný. Jednomyseľne o tom dnes rozhodol Mandátový a imunitný výbor NRSR.

"Výbor konštatoval, že predmet veci nepodlieha disciplinárnej právomoci mandátového a imunitného výboru a tento návrh odložil. Bolo to jednomyseľné rozhodnutie," povedal po rokovaní šéf výboru Miroslav Číž (Smer-SD). Mandátový a imunitný výbor má podľa neho právomoci riešiť výroky poslancov, hlasovanie za iného poslanca a skladanie sľubu, teda či bol zložený v súlade so zákonom. Ak by bol poslanec disciplinárne stíhaný, hrozilo by mu napomenutie či finančná pokuta.

Návrh na disciplinárne konanie voči Paškovi podal poslanec SaS Martin Poliačik, ktorý je v zahraničí a na rokovaní výboru sa preto nezúčastnil. Dôvodom podania bola údajná zmena dátumu na doručenom návrhu zákona do parlamentu z dielne Smeru-SD.

Podľa liberálov sa Paška dopustil podvodu, keďže na výpise o doručení návrhu do parlamentu bol najskôr dátum 18. apríl a o štyri dni neskôr bol zmenený na 17. apríla. Posledný deň, dokedy bolo možné návrhy zákonov do parlamentu doručiť, bol 17. apríl. "Nebol podaný včas tak, ako mal byť podaný," zdôraznil líder SaS Richard Sulík pred časom s tým, že to nespĺňa legislatívne podmienky.

Paška vyhlásil, že ho SaS krivo obvinila. Jeho hovorca Pavel Chovanec vysvetlil, že Centrálny elektronický register jasne preukázal, že podanie návrhu novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach od poslancov Maroša Kondróta a Andreja Kolesíka bolo v súlade s legislatívnym procesom. Paška žiadal od Sulíka ospravedlnenie, ktorého sa nedočkal.

Slovnú prestrelku spustil Sulík 24. apríla. Už vtedy vyhlásil, že liberáli podajú na mandátový a imunitný výbor parlamentu návrh na disciplinárne konanie. Sulík zároveň vyzval Pašku, aby návrh zákona stiahol z rokovania a zaradil ho až na ďalšiu schôdzu tak, aby boli dodržané všetky zákonom stanovené lehoty. Paška návrh nestiahol.
 

Vyberte región